DE OMGEVING

De Betuwe is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland, tussen de rivieren de Waal in het zuiden en de Nederrijn en de Lek in het noorden.

De Betuwe bestaat uit de zuidwestelijk gelegen Tielerwaard (Tiel), de noordwestelijke Neder-Betuwe (Culemborg) en de oostelijke Over-Betuwe (Elst).

Hollands landschap

Het riviertje de Linge stroomt van oost naar west door de Betuwe, tussen Doornenburg en Gorinchem. De Linge met een lengte van 108 km, kronkelt door een prachtig Hollands en zeer afwisselend landschap.

De Betuwe staat vooral bekend om zijn grootschalige tuinbouw: fruitteelt (appels, peren kersen).

Een stukje geschiedenis

Het woord de Betuwe zou oorspronkelijk 'goede grond' betekenen en de Veluwe: 'slechte grond'. Die verklaring is echter door wetenschappers verworpen. Aannemelijk is dat de naam is afgeleid van de Bataven, die in dit gebied hun kernland zouden hebben gehad.

De Romeinen in de Betuwe

In de Romeinse tijd liep de Limes, de Romeinse rijksgrens, langs de Oude Rijn en Nederrijn. In veel Betuwse plaatsen zijn Romeinse vondsten gedaan.
In Elst (nu gemeente Overbetuwe) zijn drie tempels opgegraven: één in het gebied Westeraam en twee onder de huidige kerk. De streek behoorde in de Middeleeuwen en in de vroegmoderne tijd grotendeels tot het Kwartier van Nijmegen, een van de vier kwartieren (gewesten) van het oude Hertogdom Gelre.

Reserveren?

Bekijk hieronder ook de overige diensten.

Tandemverhuur Overbetuwe

Reserveren

Lees verder